Prima Pagina
Homeopatia
Lampa TDPFarmacii cu Remedii Homeopate

Homeopatia si primul ajutor

Pentru cine nu este familiarizat cu notiunile de baza ale homeopatiei, poate sa fie absolut surprinzator sa auda de aplicatii cu urzica (Urtica urens) in cazuri de arsuri de gradul unu si doi. Bineinteles ca aplicarea nu se face direct cu frunza de urzica, ci cu un preparat special care contine o concentratie foarte mica (doza infinitesimala). Acesta este de fapt principiul fundamental al homeopatiei, “Similia similibus curentur” adica “Cui pe cui se scoate”.

Studii recente de fiziologie si biologie confirma ca simptomele reprezinta efortul organismului de a face fata solicitarilor interne si externe de orice natura, inclusiv infectiilor. Deci simptomele pot fi interpretate ca modalitatea prin care organismul incearca sa-si restabileasca propriul echilibru, de la caz la caz, cu mai mult sau mai putin succes. Apreciind acest rol al simptomelor, homeopatia nu isi propune sa le suprime, ci incearca sa stimuleze capacitatea de aparare a organismului si procesele imune.

Prin administrarea de remedii homeopate, la fel ca si in cazul imunizarilor si tratamentelor antialergice conventionale, se administreaza de fapt o cantitate foarte mica de agent cu potential patogen, pentru stimularea sistemului imunitar. Specificul remediilor homeopate consta in concentratia mult mai mica, precum si in utilizarea atat cu scop profilactic cat si curativ.

De-a lungul timpului homeopatia a dobandit o reputatie de necontestat in tratamentul a numeroase afectiuni cronice si acute. Nu trebuie insa uitata valoarea deosebita a remediilor homeopate in tratamentul accidentelor si injuriilor. Prin utilizarea lor in conjuctie cu procedurile conventionale de prim-ajutor se poate accelera procesul de vindecare si se pot diminua semnificativ sechelele. Sportivi renumiti precum Boris Becker si O.J.Simpson au pus mare pret pe ajutorul remediilor homeopate.

Spre deosebire de afectiunile cronice care necesita un tratament homeopat strict individualizat, in cazul primului ajutor nu este necesara aceasta particularizare. Persoane diferite, indiferent de modul in care au suferit o taietura, o arsura sau o fractura, au nevoie de un stimul similar pentru vindecarea unei rani similare.

Remediile homeopate cel mai des asociate primului ajutor

Arnica – este remediul de excelenta pentru socul si trauma oricarei injurii. Ajuta la reducerea socului, ameliorarea durerii, diminuarea inflamatiei si inceperea procesului de vindecare. Este cel mai bun remediu pentru rani musculare. Are efecte benefice inainte si dupa interventii chirurgicale si stomatologice. Administrat inainte, in timpul si dupa travaliu, ajuta mama si copilul sa depaseasca socul si stresul nasterii.

Hypericum (St.John’s Wort) – este un remediu eficient in injuriile structurilor nervoase, caracterizate de dureri ascutite sau violente si hipersensibilitate la atingere. Este util si in cazul ranilor vechi.

Regele George VI al Angliei a fost atat de impresionat  de eficienta Hypericum-ului, incat a dat trofeului cursei sale favorite de cai numele acestui remediu.

Urtica urens – este remediul de electie pentru arsuri. Folosit in aplicatie externa este de asemena de ajutor in diminuarea durerilor provocate de arsuri si in favorizarea vindecarii.

Ledum – este cel mai bun remediu pentru intepaturi, fie ca sunt provocate de un ac, un cui sau orice alt obiect ascutit. Este de asemenea eficient in intepaturile de insecte si muscaturi de animale.

Rhus tox – indicat in entorse si intinderi de ligamente si tendoane, mai ales cele care se agraveaza la miscarea initiala, fiind urmate de ameliorare la continuarea miscarii. Este utilizat cu succes si in dislocatiile articulare.

Ruta – se administreaza in entorsele severe si rupturi de tendoane si ligamente, precum si in afectarea periostului. Eficient de asemenea in afectiunile recente sau vechi ale genunchiului si cotului.

Symphytum – eficient in fracturi, ameliorand durerea si favorizand vindecarea rapida. Este foarte util si in rani ale fetei (globii oculari, arcada, pometii).

 

Aplicatii externe uzuale

Calendula (tinctura, gel, spray sau unguent) – aplicatii externe pentru tratarea taieturilor si zgarieturilor. Are proprietati antiseptice datorita continutului de iod organic. Ajuta la oprirea sangerarilor, la inhibarea infectiilor si refacerea tesuturilor. Se recomanda in ranile mai putin profunde, curate, neinfectate.

Hypericum (tinctura) – aplicatie externa pentru rani profunde, cu capacitate de vindecare si a ranilor deschise, uneori eliminand necesitatea suturarii acestora. Se poate aplica si in ranile infectate.

 

Observatie importanta: Indicatiile remediilor de mai sus sunt prezentate exclusiv cu scop informativ si nu constituie o recomandare de administrare. Dozarea fiecarui remediu si schema de administrare se individualizeaza pe baza diagnosticului homeopat. Pentru stabilirea acestuia si recomandarea tratamentului adecvat este necesara prezentarea pentru consult la medicul homeopat.


 Index Medical ROmedic - Piata medicala onlineCabinet Homeopatie Dr.Ella Bradin
© 2000-2011 Dr.Ella Bradin