Prima Pagina
Homeopatia
Lampa TDPFarmacii cu Remedii Homeopate

Pentru multi bolnavi, prima vizita la medicul homeopat - consultatia initiala - este o experienta aparte. In primul rand, durata de aproximativ o ora este ceva mai putin obisnuit. In al doilea rand, parcurgerea unui chestionar detaliat despre acuze si istoricul personal si familial, dar si despre stari sufletesti, emotii, trairi, experiente si manifestari in conjucturi diverse. Nu in ultimul rand, pacientul este incurajat sa se exprime liber despre toate problemele care pot avea sau nu legatura cu simptomatologia sa.

Acest mod de abordare a pacientului si problemelor sale este indispensabil in stabilirea diagnosticului homeopat. Pe aceasta baza, remediile prescrise se adreseaza simptomelor individuale ale bolnavului si nu simptomelor specifice bolii.

De exemplu, un medic homeopat, intr-un interval de doua saptamani, poate consulta 12 pacienti cu artrita. Este foarte probabil ca fiecare dintre acesti pacienti sa primeasca remedii diferite. Cu toate ca toti pacientii vor avea in comun simptomele tipice de artrita (articulatii dureroase si intepenite, reducerea mobilitatii in articulatiile afectate, etc.) prescrierea remediilor homeopate se va baza pe simptomele individuale de boala, astfel:
- un pacient poate avea artrita la nivelul articulatiilor mici ale degetelor de la mana stanga; durerile se accentueaza in timpul mersului si se amelioreaza in timpul zilei, la miscare
- un alt pacient cu artrita in articulatia soldului si afectarea genunchiului si a calcaiului, se simte bine la mers, dar din ce in ce mai rau in cursul zilei
- al treilea pacient poate avea artrita la nivelul articulatiei calcaiului drept, fara sa fie deranjat de utilizarea prelungita si cu ameliorare evidenta la comprese fierbinti
- un alt pacient acuza o artrita aparuta la scurt timp dupa moartea sotiei
Medicul va folosi aceste simptome individuale, coroborate cu celelalte informatii din interviul homeopat, pentru identificarea remediilor corespunzatoare fiecarui caz (pacient). Statusul mental al pacientului este un element esential in stabilirea diagnosticului homeopat.

Desi acest exemplu este simplist, credem ca este suficient de elocvent pentru a va forma o parere despre complexitatea relatiei medic - pacient in homeopatie. Medicul homeopat trebuie sa fie un bun ascultator si un fin observator.
Consultatia initiala este un prilej de explorare si evaluare, pentru medic si pacient in egala masura. Se stabileste astfel un parteneriat benefic identificarii unei conduite terapeutice eficace, evaluarii ulterioare a evolutiei si rezultatelor tratamentului.


 Index Medical ROmedic - Piata medicala onlineCabinet Homeopatie Dr.Ella Bradin
2000-2011 Dr.Ella Bradin