Prima Pagina
Homeopatia
Lampa TDPFarmacii cu Remedii Homeopate
Ce este homeopatia ?
Homeopatie vs. Alopatie
Istoric
In ce consta tratamentul ?
Cine este medicul homeopat ?
Ce afectiuni beneficiaza de tratament homeopat ?

Ce este homeopatia ? 

Homeopatia este un sistem terapeutic caracterizat prin abordarea unitara a pacientului la nivel fizic, psihic si emotional.

 Obiectivul tratamentului homeopat il constituie refacerea echilibrului organismului, pe toate aceste trei nivele, prin stimularea si intarirea mecanismelor sale intrinseci de aparare si vindecare. Acest principiu terapeutic se aplica atat in cazul afectiunilor acute si cronice, precum si in scop prolifactic.

Ca metoda terapeutica, homeopatia se bazeaza pe principiul similitudinii ("Similia similibus curentur"), spre deosebire de medicina alopata, care se bazeaza pe principiul contrariilor ("Contraria contrariis curentur").

Cuvantul HOMEOPATIE provine din grecescul homoios, care inseamna "asemanator" sau "similar" si pathos care inseamna boala.

Practic, se urmareste tratarea bolnavului printr-un remediu sau agent terapeutic, capabil de a provoca intr-un organism sanatos o stare asemanatoare simptomelor bolii sale.

Un exemplu foarte sugestiv este urmatorul: efectul produs de curatarea cepei este foarte asemanator cu simptomele de coriza acuta (raceala); pentru tratarea corizei, in homeopatie, se foloseste remediul Allium Cepa (ceapa rosie).

Un alt exemplu este intoxicatia acuta cu arsenic, ale carei simptome sunt foarte asemanatoare cu cele de gastroenterita acuta; in homeopatie, pentru tratarea gastroenteritelor se foloseste remediul Arsenicum.


Homeopatie vs. Alopatie   

In timp ce medicul alopat urmareste stabilirea diagnosticului de BOALA (prin a carui cunoastere se poate stabili si terapeutica adecvata), medicul homeopat urmareste in primul rand stabilirea diagnosticului de BOLNAV (diagnosticul de sindrom individual al bolnavului) si abia apoi diagnosticul de boala. Homeopatia este in primul rand o medicina si o terapeutica de sindroame individuale (de variate tablouri clinice ale diversilor bolnavi) si abia in al doilea rand de maladii. Diagnosticul de boala, desi foarte important si in homeopatie, nu este totusi neaparat necesar si in orice caz, nu este niciodata suficient.

Si in medicina alopata exista situatii de utilizare a principiului similitudinii, fara a fi insa mentionat explicit. De exemplu, in tratamentul cancerului se folosesc razele X si radiumul, desi expunerea accidentala la acestea are efect cancerigen. Un alt exemplu este cel al amphetaminei, care se foloseste in cazul copiilor hiperactivi, cu toate ca in mod normal este un stimulant.

Istoric

Hipocrat a fost primul care a sesizat ca "boala poate fi inlaturata prin remedii care produc simptome asemanatoare", dar abia in secolul XIX s-au pus bazele aplicarii practice a acestui principiu, de catre medicul german Dr. Samuel Hahnemann.

Nascut in 1755 in Maissen, a studiat medicina la Leipzig, intretinandu-se singur cu dificultate, dupa care a devenit foarte rapid un medic renumit. Trebuie remarcata prezenta sa in Hermannstadt ( Sibiu ) timp de doi ani, in calitate de medic de familie al imputernicitului imperial . 

Impresionat neplacut de metodele, considerate de el "barbare", folosite in medicina vremii, Hahnemann s-a gandit sa dezvolte o alternativa mai "umana". Primele incercari le-a facut asupra lui insusi, dupa care a largit aria experimentelor asupra familiei, prietenilor si cunoscutilor, precum si cu ajutorul unui grup de discipoli. Pe baza rezultatelor obtinute, Hahnemann a elaborat lucrarea sa clasica Materia Medica Pura, publicata in 1811. Principiile fundamentale ale homeopatiei au fost exprimate de Hahnemann in cartea Organonul publicata in 1810. Aici arata ca omul dispune de o Energie Vitala, care pastreaza echilibrul organismului in ciuda stresului cotidian (psihic, fizic, ambiental). Cand stresul este foarte intens sau indelungat sau daca Energia Vitala insasi este deficitara, atunci apar semne si simptome ale afectarii organismului. Potrivit principiilor terapeutice homeopatice, vindecarea are loc printr-o reactie pozitiva a Energiei Vitale, sustinute de remediul homeopat adecvat; vindecarea este direct proportionala cu Energia Vitala ramasa in organism. 

Desi teoriile sale au fost contestate de multi contemporani, rezultatele obtinute atat de Hahnemann cat si de discipolii sai nu au intarziat sa apara: in 1812, cand trupele lui Napoleon s-au intors spre casa, infrante in asediul Moscovei, insotite de o epidemie de febra tifoida, Hahnemann a tratat 180 de pacienti, cu o singura fatalitate; in timpul unei epidemii de holera din 1840, un discipol al sau a tratat cu succes 148 de pacienti din totalul de 154, in timp ce colegii sai au inregistrat o rata a mortalitatii de 55%; in timpul epidemiei de holera din Anglia din 1854, in randul pacientilor care au beneficiat de tratament homeopat s-a inregistrat o mortalitate de 16,4% fata de 51,8% in randul pacientilor din celelalte spitale.

In prezent, eficacitatea acestei metode de tratament este dovedita nu numai de utilizarea cotidiana de catre peste 150.000 de medici din intreaga lume, dar si de numeroase experimente stiintifice realizate pe parcursul ultimilor 50 ani, prin cele mai moderne mijloace de cercetare stiintifica.

Famila regala britanica este sub ingrijire homeopata inca din anul 1830. O treime din populatia Frantei foloseste remedii homeopate si 39% din medicii de familie francezi prescriu aceste remedii. In Germania , 20% dintre medicii de toate specialitatile prescriu tratament homeopat, iar in Marea Britanie, 42% dintre medici trimit pacientii la medicul specialist homeopat.

Este semnificativa tendinta de inlocuire a termenului de medicina alternativa cu cel de medicina complementara, subliniindu-se astfel prezenta acestor terapii in viata de zi cu zi. Probabil ca nu multi stiu ca medicina complementara a avut in anii 80 un ritm de crestere absolut exploziv in Europa, fiind depasita doar de industria computerelor.


In ce consta tratamentul ?

Tratamentul homeopat urmareste vindecarea prin stimularea resurselor proprii ale organismului.

Medicamentele homeopate se numesc remedii. Una din caracteristicile cele mai izbitoare ale remediilor homeopate este extrema diversitate a naturii si originii lor: remedii de origine animala, remedii de origine vegetala, remedii minerale (anorganice), remedii organice, remedii de origine morbida (nosoade), preparate opoterapice (organoterapie). 

Indiferent de natura lor insa, toate remediile au o caracteristica comuna: nu sunt toxice. 

Tratamentul homeopat este complet sigur, fara efecte secundare si fara sa creeze dependenta. Poate fi administrat fara restrictii copiilor si batranilor, precum si in timpul sarcinii si al lauziei. Tratamentul homeopat nu interfera cu tratamentul alopat.

Cine este medicul homeopat ?

Medicul homeopat este un medic care, dupa efectuarea studiilor de medicina, a ales sa-si completeze educatia si cu studii specifice de homeopatie.

Acest medic nu exclude utilizarea altor metode terapeutice sau alte concepte medicale.

Deci, homeopatia permite medicului sa-si largeasca posibilitatile de diagnostic si tratament.


Cateva dintre afectiunile ce beneficiaza de tratament homeopat

 • Afectiuni ale aparatului respirator (ex. bronsite, astm bronsic, rinite, sinuzite )
 • Viroze
 • Afectiuni reumatismale
 • Parazitoze (ex. giardia, oxiuri)
 • Alergii
 • Sindroame dispeptice (ex. sindrom ulceros, afectiuni biliare, constipatie, diaree)
 • Hemoroizi
 • Infectii urinare
 • Enurezis
 • Fatigue (oboseala)
 • Migrene, cefalee
 • Insomnie
 • Anxietate
 • Fobii
 • Spasmofilie
 • Tulburari de monopauza


 Index Medical ROmedic - Piata medicala onlineCabinet Homeopatie Dr.Ella Bradin
2000-2011 Dr.Ella Bradin